Žmoulejte svůj talisman, radí výzkumník z Brna

7. listopad 2022

Laboratoř pro experimentální výzkum náboženství známá také pod zkratkou LEVYNA je jedno z výzkumných center pod Ústavem religionistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Vznikla před jedenácti lety s cílem přinést do prostoru výzkumu náboženství nové metody inspirované například přírodními vědami nebo psychologií. O práci laboratoře v Hergot!u mluvil vedoucí výzkumné rady Radek Kundt.

„V laboratoři děláme výzkumy přesně naturalisticky,“ říká Kundt a vysvětluje, že jde o projekty, které nepředpokládají nadpřirozená vysvětlení.

Jaké výzkumy má laboratoř za sebou? Řešila například otázku, zda motorická synchronizace – třeba tanec – přispívá k tomu, že nakonec důvěřujeme členům skupiny, kteří se s námi synchronizovali více než těm, kteří s námi nesynchronizovali. „Motorická synchronizace zvyšuje jednak jakým způsobem máme rádi ostatní jednice, ale i to, jakým způsobem důvěřujeme ostatním jedincům,“ dodává Kundt.

Čtěte také

Řešili jsme také, zda existuje nějaký jednoduchý rituál, který funguje pozitivně proti úzkosti. Další výzkum laboratoře se totiž týkal úzkosti a ritualizovaného chování. Pomoci by podle Kundta měla jakákoliv činnost, která bude repetitivní, formalizovaná a rigidní i v malém pohybu.

„Pomůže vám snižovat nepříjemnost nepředvídatelnosti události, která vás čeká tím, že děláte aktivitu, která je pro vás plně předvídatelná,“ vysvětluje. Podle něj může mít podobnou funkci žmoulání talismanu.

Jaké další výzkumy má laboratoř za sebou a co ukázaly? Poslechněte si nový Hergot!

Spustit audio