Jsem na mystické cestě, popisuje svou spiritualitu Daniela Drtinová

20. prosinec 2020

Novinářce a moderátorce Daniele Drtinové vyšla letos kniha Jako bych žila dva životy. Kniha pojednává nejen o zákulisí novinářské profese, ale také o osobním životě této známé moderátorky. Životopisná část popisuje i niterný duchovní aspekt, který je s vnějškovým životním příběhem Daniely Drtinové spjat již od dětství. Podivuhodné sny, překvapivé shody okolností, křesťanská mystika a osudová setkání – nejen na tato témata se zaměřuje rozhovor pořadu Hergot!

Jako první projevy své spirituality vnímá zpětně Daniela Drtinová sny, které se jí zdávaly už v dětství. V nich se také odrážel její specifický vztah k přírodě, zejména ke stromům. „Stromy ve mně nesly jak ve snech, tak v realitě symboliku, která bytostně souvisela s mým pohanským kořenem,“ popisuje toto období známá moderátorka. Některé sny byly velmi zneklidňující, například snové setkání s „ptačím mužem“. Částečně uchopit své sny se však Daniele Drtinové podařilo až o mnoho let později.

Čtěte také

Kolem dvacátého roku života se seznámila s myšlenkami švýcarského analytického psychologa Carla Gustava Junga. „On byl pro mě první postavou, která mi dokázala osvětlit to, co se ve mně dělo,“ říká a dodává: „Ztratila jsem pocit, že to, co se ve mně děje, nemusí být úplně normální.“ V tomto období byla pro Danielu Drtinovou důležitá také skupina hermetiků a mystiků, kteří se scházeli v Roztokách u jednoho z přátel.

Zásadní zlom však přišel až po třicítce. Jednalo se o neobvyklé setkání s herečkou Libuší Šafránkovou. „Zdál se mi sen, jehož obsahem bylo sdělení, že Libuše Šafránková je ta, kdo mi může pomoci najít klíč k sobě, k hlubinám, klíč, který hledám nejdřív nevědomě a pak vědomě ve svém životě od mala,“ popisuje impulz oslovit oblíbenou herečku Daniela Drtinová. Přestože měla ostych Libuši Šafránkovou kontaktovat, nakonec tak učinila. Od té doby dle svých slov kráčí „královskou mystickou cestou“.

Chcete se dozvědět více o zneklidňujícím snovém „ptačím muži“? Zajímá vás, jak ovlivnila duchovní směřování Daniely Drtinové herečka Libuše Šafránková? Co si myslí Daniela Drtinová o zpěvákovi Danu Landovi, od kterého dostala SMS zprávu „čarodějové drží pospolu“? A jak prožívá Vánoce? Pusťte si celý pořad!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.