K druhým se umíme chovat laskavě, u sebe na to zapomínáme. Maitri dýchání pomůže nahlédnout do našeho nitra

17. prosinec 2019

„Za pomoci dechu a dalších podpůrných prvků se můžeme dostat do kontaktu s místy v sobě, kam se běžně naší racionalitou nebo vědomím dostáváme obtížně,“ říká v Balancu Michal Petr. Tak jako se tělo samo snaží zbavit chřipky nebo zacelit ránu po říznutí, má schopnost uzdravovat i šrámy a nemoci duševní. Je potřeba tomu dát ale prostor, cíleně změnit své vědomí.

Léčebných a sebepoznávacích metod, které pracují s dechem, je mnoho. V Česku je asi nejznámější holotropní dýchání, které vyvinul psychiatr původem z Československa Stanislav Grof spolu se svou ženou Christinou. Autoři metody maitri, Jeneane Prevatt, známá jako Jyoti, a její manžel Russell Parker, s Grofovými spolupracovali. Oproti holotropnímu dýchání je součástí maitri více rituálních prvků. Třeba vedená meditace nebo práce s bubnem.

Čtěte také

„V zaběhnutých vzorcích myšlení a prožívání nemáme prostor dotknout se v sobě něčeho hlubšího. Potřebujeme něco jinak.“ To jinak je změněný stav vědomí. Lze ho navodit třeba delším meditačním retreatem nebo několikadenním pobytem ve tmě. Jde to také za pomoci intenzivního dechu. „V takto vyvolaném stavu se v nás otevře vnitřní léčitel.“ Sám psycholog, terapeut a lektor Michal Petr říká, že pro to nenalézá lepší slova.

„Můžeme se dostat hlouběji sami k sobě a zažít něco, co potřebujeme zažít. Vyjádřit z těla nevyjádřenou emoci, napětí, pohyb. Ale můžeme si také uvědomit, že jsme v životě něco nedokončili.“ Metoda je introspektivní, lze nahlédnout situaci, ve které se v životě nacházíme, z jiného úhlu pohledu a hledat odpovědi na otázky o našem směřování a nás samých.

Psycholog, terapeut a lektor Michal Petr

„Dýchání by měli zajišťovat vyškolení lidé. Mnozí z nich jsou terapeuti. Před dýcháním s lidmi probíráme jejich tělesná omezení, psychický stav a jejich očekávání.“ Maitri je slovo ze sanskrtu, znamená milující laskavost. Je to bezpodmínečný, láskyplný přístup k sobě samému. Léčivé je prý i pole, které se v rámci rituálu vytvoří. Lidé si vyhradí čas a pečují o sebe, zároveň je o ně pečováno druhými. I to má ozdravné a terapeutické účinky. Po samotném semináři mohou lidé dostat ještě následnou podporu, zejména pokud byl proces náročný.

Více o průběhu maitri dýchání i popis konkrétních zážitků a situací si můžete poslechnout v celém záznamu pořadu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.