Milujeme tě, ale teď zemři! Co krásného i zrůdného přinesl do filmového světa rok 2020?

24. prosinec 2020

Čelisti jdou do baráku! Tři králové videa letos dorazili do chléva dřív a za zvuku středověkých coverů největších popových hitů se klaní s plnou náručí dojemných nekrologů, filmových pokladů a zasmrádajícího kadidla. Aleš, Vítek a Tonda sice předtáčení pořadů upřímně nenávidí, ale touha nemilosrdně atakovat posluchače i během štědrovečerní večeře byla nakonec přeci jen silnější. Nechte si šmakovat!

Malinko nedoceněnou seriálovou polévkou na letošním menu je rozhodně Ozark. Seriál s názvem tak nicneříkajícím jako jídelní lístek ze školní kantýny, který však na rozdíl od chrámů hromadného stravování neskrývá pod slupkou tajemství nepoživatelná překvápka, ale opravdu precizně vychucenou podívanou, jejíž velké finále udeří už v nadcházejícím roce. Jeden z pádných z důvodů, proč to ještě nezabalit!

A když už jsme se tak pěkně namlsali, pojďme si zas trochu zkazit chuť pohledem do světa trpících intelektuálů. Právě těmi se to letos ve filmu jen hemží, ať už je řeč o jejich nechtěně parodickém vyobrazení před kamerou, nebo o nenaplněných ambicích režisérských velikánů. „Dohonils Havla?“ vyzvídá Vítek na Tondovi, jestli okoštoval ryze českou hotovku od režiséra Slávka Horáka. A Tonda sice přitakává, ale radost nemá.

„Havel vystupuje jako retardační verze knížete Myškina z Dostojevskýho Idiota. Dobrácká duše, která má vždycky morální imperativ, jenže působí dost nedůstojně. Oproti jinejm otřesnejm životopisnejm filmům je aspoň trochu kompetentně řemeslně natočenej, nicméně scenáristicky je to velká bída.“ „Paní bída,“ přitakává vlídně Aleš (poznamenaný podobně jako Vašek celoživotním bojem s délkou nohavic). A s vědomím, že všechno krásné jednou končí, dojatě zamačkává slzu za odcházející rok.

Takže dva tisíce dvacítko, milujeme tě, ale teď zemři!

Co se odehrává v hlavě Petra Boušky, když moderuje pořad Balanc? Kolik žluklého másla stéká po hlavě Christophera Nolana, Charlieho Kaufmana a Davida Finchera? Přeskočí ve Vítkově žebříčku nejkrásnějších měst světa vládnoucí New York neprávem opomíjená Kuřim? Má doma Tonda víc VHSek, nebo záchodů? A kolik koblížků Aleš upekl u nejděsivějšího hororu posledních let? Poslechněte si bilanční Čelisti prokousávající se filmovým a seriálovým děním roku 2020!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.