Něco je nad námi a my jsme pořád dole. Jak to vidí kněz a sociolog Jan Jandourek?

20. listopad 2023

Jan Jandourek je člověk všestranný a jeho aktivity jsou pestré – sociolog, starokatolický kněz, editor internetového deníku Forum24 a také spisovatel. Posledním přírůstkem do řady jeho autorských děl je svižně napsaná kniha Něco je nad námi a my jsme pořád dole. O čem tento duchovní bedekr pojednává a jaké přemítání nad vlastními zkušenostmi mu dalo vznik, přišel říci do pořadu Hergot!

Zájem o záležitosti „nad námi“ začal u Jana už v dětství. To prožil v katolické oblasti Východních Čech, kde ale stále dřímala tradice spiritismu a žilo povědomí o parapsychologických experimentech tamějšího prvorepublikového sochaře Břetislava Kafky. „Měli jsme sousedku, která nám půjčila knihu Animismus a spiritismus. Byly tam fotky duchů. Třeba duch Abrahama Lincolna i s plnovousem. To bylo divný, že měl plnovous,“ popisuje Jan s úsměvem první kroky na své duchovní cestě.

Zajímá vás, jaké byly ty další? Kdy může víra přinášet vnitřní klid a kdy vést k neurotické skrupulozitě? Jak by Jan naložil se zážitkem zářící a mluvící sochy sv. Václava na Václavském náměstí, která by mu sdělila, že pro něj má velké poslání? Pusťte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.