Oscaři a Český lev: které nominace překvapily a kteří Jirkové mají šanci?

17. leden 2020

Ve studiu se dnes při intimním osvětlení Aleš Stuchlý, Vít Schmarc a Tonda Tesař sešli, aby kromě vzpomínky na zemřelé i nezemřelé filmové hvězdy zrecenzovali filmy Maják a Srdcová královna. Internetem navíc čerstvě proletěly informace o nominacích na Oscary a České lvy. Které z nich kluky překvapily?

Tondu na Českých lvech nejvíce zaujaly dokumenty. „Je to taková přehlídka Jirků,“ komentuje výběr filmů, kde se jméno v názvu objevilo hned u tří snímků: ve spojení s postavami jako Jiří Bělohlávek, Jiří Suchý nebo Jiří Trnka. Jirkům se vymyká jenom Forman vs. Forman a dokument Dálava. „Akademici ukázali, že jdou podle klíče Když je tam Jirka, tak ho tam nominujeme,“ hodnotí styl výběru Tonda. V nominacích se totiž dále objevili i herci Lábus, Schmitzer nebo režisér Mádl. Nejvíce nominací získal film Vlastníci režiséra Havelky, jehož křestní jméno můžete zkusit uhodnout. První cena Českého lva už byla udělena, a to za plakát k Nabarvenému ptáčeti. „Pokud ještě někdo chtěl brát České lvy vážně, tak po tomto verdiktu už nemůže,“ hodnotí výběr diváků Aleš.

Plakát k filmu Nabarvené ptáče

Čím překvapily oscarové nominace? „Neurazí, nenadchne, ale mezi námi asi nikdo nečekal, že by se to tam objevilo,“ říká Aleš Stuchlý o filmu Ford V Ferrari, který je nominován na nejlepší snímek. Velkým překvapením je podle Aleše nominace komedie Jojo Rabbit, kde se jako ústřední postava objeví Hitler v roli imaginárního přítele malého kluka. Nominace Jokera je, jak sdílí na sociálních sítích Vítek, i podle Aleše jokem v této kategorii a zklamáním roku. Překvapil i fakt, že ačkoliv film Malé ženy získal 6 nominací, Greta Gerwig za režii nominována nebyla. Definitivně rozhodnuto bude 10. února při předávání cen, do té doby můžete zajít do kina třeba na film Srdcová královna nebo Maják, které kluci zhodnotili.

Čtěte také

Srdcová královna je severské drama o právničce a nevlastním synovi z předchozího vztahu jejího manžela. „Nestaví jen toxickou feminitu proti maskulinitě, ale je to studie, jak vnímají lásku puberťáci a starší, zkušenější,“ naráží Vítek na téma filmu o zneužívání, kde hrají roli věk a morální dilemata. „Ten film nikoho neomlouvá, ale ani nepomlouvá,“ hodnotí Aleš. U filmu Maják se moderátoři shodli na tom, že na filmová plátna rozhodně patří. „Jsem spoko,“ říká Tonda a přidává se k vyzdvižení kvalitního obrazu, kamery a černobílé estetiky.

Které seriály už nebudou pokračovat? K jakému filmu nazpívá úvodní píseň Billie Eilish? Koho svedla Srdcová královna a proč už se dá koukat na Roberta Pattinsona? Poslechněte si Čelisti!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.