Jak pečovat a zároveň druhým dodat pocit soběstačnosti? Buďme empatičtí a učme se od profesionálů

17. duben 2020
V klidu

Význam osob, které pracují ve zdravotnictví, školství nebo službách, jsme si často neuvědomovali a brali je tak nějak automaticky. Současná situace nám ukázala, jak nepostradatelní a důležití jsou lidé, kteří o nás různými způsoby pečují. Co všechno musí zvládnout? A co se od nich můžeme naučit my, pokud jsme se právě do situace, kdy o někoho pečovat musíme, dostali? Psycholog Dalibor Špok přibližuje, jak pečovat a zároveň druhým nechat pocit soběstačnosti.

Lidé, kteří se péči věnují profesionálně, jsou momentálně vystaveni obrovskému tlaku. Jaké jsou základní předpoklady a nastavení pro výkon těchto povolání? „Je důležité vnímat, co znamená pomoc, být empatický, nejen se do posledního kousku vydat, ale z toho, že pomáhám ostatním, také čerpat,“ přibližuje Špok.

Čtěte také

Vlivem současné situace se do role pečujících dostali i mnozí z nás. Sdílíme třeba domácnost s prarodiči, které chceme co nejméně vystavovat rizikům, jsme si blíž než kdy dřív a možná máme tendence dělat všechno za ně. Jak pečovat a zároveň druhým dodat pocit soběstačnosti? „Musíme zůstat empatičtí, sledovat profesionály, ale i lidi z našeho okolí, kteří o své blízké pečují nejen v době krize. Hlavní je netrestat se za to, že nám třeba všechno hned nejde,“ radí Špok.

Přehnaná blízkost, ale i nucená vzdálenost nás nyní můžou trápit. Ze začátku byly naše telefonické hovory s přáteli a příbuznými bouřlivější a zajímavější, po několika týdnech možná přichází pocit, že naše konverzace trošku pokulhává. „Můžeme si třeba připravit témata hovoru dopředu nebo si jednoduše nevolat tak často,“ říká Špok a dodává, že hlavní je druhého poslouchat a vědomě rozvíjet komunikaci.

Řada z nás se v současnosti věnuje dobrovolnictví. Co nám to může přinášet? Hodí se na to každý z nás? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.