Krabicové dýchání, metoda 5-4-3-2-1. Jaké techniky pomáhají dětem zvládnout strach, úzkost a paniku?

7. únor 2024

„Často je to škola, strach o rodiče, separační úzkost, strach ze tmy. Děti můžou silně plakat, mělce dýchají, buší jim srdce. Snažíme se jim zklidnit dech pomocí krabicového dýchání, dýchání do jedničky nebo jejich pozornost odvedeme jinam metodou 5-4-3-2-1,“ popisuje Marie Polášková, psycholožka z Národního ústavu duševního zdraví.

„Lehce se to řekne a těžce udělá, ale je velmi důležité, aby rodič zachoval klid. Jakmile dítě uvidí, že rodič, jeho opora, neví, co dělat, může to v jeho vnitřním světě začít spouštět mnohem víc strachu,“ vysvětluje psycholožka. „K technice krabicového dýchání je skvělá aplikace Nepanikař. Ideální je, když dítě dechová cvičení zná, když je s ním rodiče běžně dělají,“ dodává.

Čtěte také

„Je přirozené, že chceme děti ochránit před tím, z čeho mají strach. Často se ale stane, že rodič přijde a vytasí řešení. Neměli bychom děti připravit o šanci popasovat se s tím, čeho se bojí. Cíl můžeme rozdělit na malé kroky a na těch společně pracovat,“ říká psycholožka Marie Polášková z Národního ústavu duševního zdraví.

Poslechněte si Houpačky o tom, z čeho děti mívají strach a jak jim s ním můžeme pomoct.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.