Papej masíčko! Porcujeme a bilancujeme filmy a seriály, které to letos zabily

29. prosinec 2022

Čelisti se rozhodly věnovat poslední díl roku 2022 nejen kinematografické bilanci, ale i ženám. Mají se posluchačky bát? No samozřejmě! Populárně-naučná historická exkurze Vítka s Alešem vede rovnou do mělkých rovů pod prasečím chlívkem Belle Gunnessové, lidského sekáčku na maso. Na spravení chuti pak nalévá nadrogované víno od Leonardy Cianciulli, dámy holdující obdobnému vražednému hobby i ručním pracím. Je libo lidské mýdélko nebo sušenky s masíčkem?

Podobně jako Čelisti se i režisér Ryan Murphy nadchl pro příběh skutečné bestie a natočil sérii věnovanou „životu a dílu“ kanibala Jeffreyho Dahmera. Ten zrovna ženy úplně nemusel, ale dobře pro ně. Ztvárnil ho doposud fatálně nedoceněný herec Evan Peters, který oscilací mezi Andym Warholem a Yzomandiasem na ketaminu posunul už tak velmi precizně vystavěné dílko do sfér, jaké žánr true crime ještě neviděl.

Podobně fascinující je i prokreslení emancipovaných seriálových hrdinek, které se během čtyř sezón podařilo fenomenálnímu seriálu Ozark. Tyhle ženy sice ze stereotypů o vaření a praní úplně nevyčnívají, jen místo trenclí perou peníze a daleko víc než situace ve vlastní kuchyni je stresují varny jejich „přátel“.

Ne každá žena je ale kriminálnice a vražedkyně – některá může být i obětí. Pár opravdu nepěkných scénářů toho, co se může stát, když máte peška, naservíroval například íránský režisér Ali Abbasi v noirové detektivce Svatý pavouk nebo Zach Cregger v monstrózním hororu Barbar. Nakojí vás strachem tak důkladně, až se z toho zakuckáte!

Bude rok 2023 mírumilovnější? Který notorický kýčař se postaral o největší letošní překvapení? Komu už se nedovoláte? Kterému filmu by k dokonalosti stačila už jen Bohdalka na balkoně? Co je Alešovo oblíbené hororové klišé? A kdo z Vítkova okolí skončil v prasečinci? Poslechněte si poslední letošní Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.