Nejlepší cestovatelské příběhy roku 2021 v pořadu Casablanca

2. leden 2022

Rok 2021 přinesl cestovatelům hodně nejistot i extrémní březnový lockdown s omezením volného pohybu na katastr obcí, a tím pádem také znovuzaměření na domácí hroudu. Přesto se událo několik zahraničních expedic, které vynikly špičkovými sportovními výkony. Sílil příliv knih s cestovatelskou tematikou. Odehrály se výrazné ženské sólo cestovatelské příběhy. A nastala příležitost položit si otázku o postcovidovém osudu autostopu v Evropě.

Výtvarník David Böhm se v knize A jako Antarktida podělil o zážitky ze svojí cesty do Antarktidy, o nové perspektivy a životní zkušenosti z blízkosti nejjižnějších míst planety. A udělal to i v prvním dílu cestovatelského magazínu Radia Wave v roce 2021.

David Langhthaler, Čech žijící v Austrálii, se vydal do centra Simpsonovy pouště v centrální Austrálii na pomezí Severního teritoria, Queenslandu a Jižní Austrálie. V letních teplotách dosahujících padesáti stupňů Celsia, které tak docela nezvládalo ani jeho auto. A navíc sám. V Casablance vyprávěl o vedrech, zrádných brodech, buších a písečných přesypech, které zdolával se svým autem až po střechu naloženým potřebným vybavením. 

Čtěte také

Na začátku března přišla další extrémní covidová situace. Známí cestovatelé i posluchači Casablanky vyprávěli ve dvou dílech pořadu o průzkumu toho kusu planety, který mají za humny. A který k cestování zbyl v době bezprecedentního omezení volného pohybu v Česku během omezení volného pohybu na katastry obcí. Například Barbora Strihová obešla Třinec, což vychází na 61 kilometrů. V katastru se nachází železárny, řeka Olše i jedna tisícovka. A přiznává, že se podívala na místa kilometr od domova, kde nikdy dřív nebyla.

Cyklošílenci Peggy Marvanová a Pavel Paloncý se na jaře pustili do výzvy zvané Everesting. Ve francouzských, švýcarských a italských Alpách ještě zapadaných sněhem postupně ukusovali z neuvěřitelné porce 124 000 metrů, odpovídající 14x převýšení Mount Everestu. Natáčeli jsme ještě před dokončením celé akce, která měla i charitativní rozměr.

Čtěte také

Výtvarník Adam Kašpar maluje plátna plná divokých krajin a pralesů. V cestovatelském magazínu Casablanca vypráví svoje zážitky z Bosny, Mongolska i Jeseníků. Adam se před nedávnem vrátil z Bosny, kde maloval největší horský prales Evropy – Peručicu v národním parku Sutjeska.

Nejlepší český horolezec současnosti Marek Holeček si společně s parťákem Radkem Grohem připsal další světový prvovýstup. Stanuli na vrcholu nepálské sedmitisícovky Baruntse. Špatné počasí jim pak dlouho znemožňovalo sestoupit a značně zdramatizovalo návrat.

Čtěte také

Martina a Michal Bulánkovi si založili blog Akční rodiče ještě před svatební cestou na Filipíny a narozením první ze dvou dcer. Těm je teď tři a pět let. Rodiče je berou na sněžnice, na vodu, kola, road tripy, cestují pěšky, letecky za exotikou. O cestování s malými dětmi mluvili v červencové Casablance.

Lenka Vacvalová se z herečky a moderátorky stala ultramaratonkyní a milovnicí dlouhých, především horských tras. Testuje a posouvá na nich svoje limity. V Casablance vyprávěla mimo jiné o přeběhnutí Cesty SNP na Slovensku nebo pyrenejské trasy GR11.

Čtěte také

Matúš Lašan vyprávěl v Casablance o náročném přechodu jihoamerického Patagonian Trailu. Odlehlá neoficiální trasa vedoucí z konečné metra v hlavním městě Santiago de Chile až do Ohňové země. Celkem 112 dní na něm strávil Matúš Lašan a jeho (novo)manželka Anna.

„Nešlo mi o žádný sportovní výkon, ale o svobodné poznávání vlastní země a odpočinek od všedních dní,“ říká studentka fyzioterapie Zuzana Vančáková. V létě se rozhodla objet Česko na kole. Vyrazila z Nového Města nad Metují, kam se na konci cesty také vracela.

Poslechněte si výběr nejzajímavějších cestovatelských příběhů roku 2021, které přinesl magazín Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.